petak, lipanj 25, 2021
Iz galerija Minimiziraj
    

Korisni linkovi Facebook Ris Kutina Minimiziraj
  

Vijesti Minimiziraj
Vijesti: 25. obljetnica osnutka SJP RIS Kutina 2016. 14.3.2016

 

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata "RIS" Kutina u subotu, 12. ožujka obilježila je 25. godišnjicu od osnutka SJP "RIS" Kutina i 15 godina djelovanja Udruge. SJP „Ris“ osnovana je 15. ožujka 1991. godine u sklopu Policijske uprave Kutina, a prvim postrojavanjem činilo ju je 127 pripadnika iz tadašnjih općina: Kutina, Novska, Garešnica i Ivanić Grad. Kroz postrojbu je prošlo više od 500 djelatnih i pričuvnih pripadnika. Poginulo ih je 8, ranjeno 50, a povrijeđenih i oboljelih više je od stotinjak.

 U subotu, 12. ožujka 2016. godine, u Kutini je obilježen osnutak Specijalne jedinice policije „Ris“ Kutina i dan Udruge Specijalne jedinice policije „Ris“ Kutina.
Svečanost je počela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim i nestalim pripadnicima MUP-akod Policijske postaja Kutina, dok su na Gradskom groblju položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve hrvatske branitelje. U crkvi Svete Marije Snježne slavljena je Sveta misa, dok je središnji dio svečanosti održan u kutinskom Domu sportova.
Risovi Domovini uvijek odani! Naglasio je Žan Žafran, predsjednik Udruge SJP RIS Kutina pozdravljajući goste na svečanosti obilježavanja 25. obljetnice osnutka slavne postrojbe te je podsjetio na dane njenog osnivanja 1991. godine. "Postrojba je ustrojena po zapovjedi tadašnjeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova Krešimira Mikolčića 6. 03. 1991. kao posebna jedinica policija pri PU Kutina po skupinama jačine jednog voda, 30-ak ljudi po policijskim stanicama i to tako da je Policijska stanica Kutina formirala 2 voda, dok su policijske stanice Garešnica, Ivanić Grad i Novska formirale po jedan vod. Sveukupno jedinica je sa 15. 03. 1991. brojala 128 ljudi. Taj datum je ujedno i osnutak postrojbe Posebne jedinice policije Kutina. U studenom 1991. godine postrojba je preimenovana u Specijalnu jedinicu policije PU Kutina pozivnog znaka radio vezom RIS što je kasnije zaživjelo kao službeni naziv postrojbe."

 

 

Ratnu put kutinske je RISove tijekom cijelog Domovinskog rata odveo na sva bojišta. „Voljeli smo Domovinu i bili smo spremni braniti ju cijelim svojim bićem.“ Istaknuo je Žan Žafran. Od brojnih akcija RISovi se s posebnim ponosom sjećaju oslobodilačkih akciju Maslenica, Medački džep, Bljesak i Oluja. Nezaboravni su dani na Velebitu pa RISovi i danas govore „Vi sa Velebita stanite u red za raj, jer pakao ste već prošli.“.
Kroz postrojbu je prošlo više od 500 djelatnih i pričuvnih pripadnika koji su se borili na bojištima Slavonije, Posavine Pounja, Banovine, Pokuplja, Like i dubrovačkog zaleđa. Poginulo ih je 8, a ranjeno 50. Risovi su među prvima krenuli u obrambeni rat, a vratili se posljednji 1997. Kada je postrojba rasformirana kod Dubrovnika.
Za doprinos u obrani i izgradnji slobodne i neovisne Hrvatske te za iskazano junaštvo SJP RIS Kutina odlikovana je i najvišim državnim odlikovanjima. RISovi su i danas zajedno okupljeni u Udrugu SJP RIS Kutina.
Kutina je danas zahvalna i ponosna na svoje sugrađane, na Risove, naglasio je gradonačelnik Kutine, Andrija Rudić čestitajući obljetnicu RISovim u ime svih građana. "Kutina je
još jedanput ponosna, ovo je velika obljetnica i drago mi je da Kutina danas ponovo okuplja sve one koji su 1991. g. pošli braniti Hrvatsku i jako smo ponosni zbog toga."

 

 

Uz brojne uglednike i ratne veterane, hrvatske branitelje, svečanosti, na kojoj je izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović bio slavni ratni zapovjednik policije general Mladen Markač, svečanosti je nazočio župan Ivo Žinić: „Čestitam vama, specijalcima, hrvatskim dragovoljcima, braniteljima, ratnicima. Vi ste oni koji su dali pečat Domovinskom ratu. Čestitam vam na slavnom ratnom putu koji ste prošli diljem Republike Hrvatske!“ – rekao je župan, dodajući kako je hrvatska sloboda plaćena visokom cijenom, i osam pripadnika slavnih Risova položilo je živote. „Mi to cijenimo, ali moraju cijeniti i oni koji u ovome nisu sudjelovali. Vi ste imali tada hrabrosti da zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom krenete u obrambeni i oslobodilački Domovinski rat.“ Tu hrabrost i odlučnost koju su imali hrvatski domoljubi tijekom tisućljetne povijesti moramo prenijeti na naše mlade, oni moraju znati na koji je način stvorena hrvatska država, jer ćemo onda imati sigurnost naše zemlje, zaključio je župan.

 

 

Željko Sačić, umirovljeni general, ratni zapovjednik specijalne policije i počasni predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata istaknuo je kako mu je čast biti na svečanosti, pokloniti se i odati počast žrtvama, ali i preživjelim Risovima na hrabrosti i smjelosti koju su pokazali tijekom Domovinskog rata.

 

General Mladen Markač, zapovjednik specijalnih redarstvenih jedinica MUP-a Republike Hrvatske u vrijeme Domovinskog rata, na svečanosti je nazočio i kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. On se posebno zahvalio svim braniteljima na žrtvi koju su podnijeli za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a osvrnuo se i na nužnost pronošenja istine o Domovinskom ratu. „RISovi su pisali povijest i njihova djeca s ponosom mogu reći „moj tata bio je hrvatski branitelj. Tko treba znati da su RISovi bili prvi koji su u Domovinskom ratu koristili minobacače 60 i 80 mm, prvi su koristili Browing u obrani domovine, a u tim danima 1991. godine u Kutini je bilo najveće skladište eksploziva koje se koristilo za obranu od agresora na svim bojištima u Hrvatskoj.“ General Mladen Markač na kraju je zahvalio i građanima Kutine što su sa svojim RISovima i danas kao što su bili i u Domovinskom ratu.
Na svečanosti obilježavanja 25. Obljetnice RISova dodijeljene i brojne zahvalnice pripadnima postrojbe i obiteljima poginulih, ratnim zapovjednicima Specijalne policije, državnim dužnosnicima te dužnosnicima Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko – bilogorske i Zagrebačke županije, kao i gradova i općina s područja Moslavine i zapadne Slavonije.

Prenosimo : www.kutina.hr

 

 


Povratak na vijesti
Povratak na naslovnicu
  

Udruga Specijalne jedinice policije iz Domovinskog Rata „RIS" Kutina