utorak, svibanj 18, 2021
Korisni linkovi Facebook Ris Kutina Minimiziraj
  

Iz galerija Minimiziraj
    

O nama Minimiziraj

Udruga Specijalaca Domovinskog rata“RIS“ Kutina pravni je slijednik SJP MUP-a RH RIS Kutina.

SJP Kutina počela je djelovati sredinom ožujka 1991.g., kada su pripadnicima MUP-a RH PU Kutina (vodovima za posebne namjene popunjenih djelatnicima s područja PP Kutina, PP Ivanić Grad, PP Novska te PP Garešnica) uručena rješenja za raspored na radna mjesta policajca-specijalca u jedinici za posebne namjene koja je početkom 1992. dobila naziv SJP RIS Kutina.

Jedinicom specijalne policije Kutina tijekom Domovinskog rata prošlo je više od četristo djelatnika (aktivnih i pričuvnih) te nekoliko zapovjednika. SJP RIS Kutina obavljala je borbene zadaće na svim bojišnicama, koje su ostavile ožiljke na svakom od njih.

Sve zadaće koje su stavljene pred Risove, bile su obavljene u skladu s ratnim pravom (Genevska konvencija) i u skladu s Ustavom RH te ostalim zakonima RH. Tijekom obavljanja zadaća Risovi su zavijek obilježili noviju povijest Hrvatske.

Svoj život za suverenu i neovisnu Hrvatsku dala su jedanaestorica hrvatskih vitezova.

Po završetku Domovinskog rata, odlukom Vlade RH došlo je do preustroja MUP-a RH, tako da su Risovi transformirani u SJP PU Sisačko-moslavačke, a neposredno nakon toga daljnjom provedbom preustroja MUP-a RH, SJP PU Sisačko-Moslavačke imenovana je Interventnom jedinicom policije PU S-M.

Mnogi od naših Risova tom prilikom je moralo napustiti poslove u MUP-u, neki od njih stavljeni su na raspolaganje Vladi te protekom propisanog roka vode postupak kao nezaposleni pri nadležnim tijelima, dok su oni koji su rasporedeni na poslove izvan MUP-a obilježeni zauvijek kao Riseki.

Nakon završetka Domovinskog rata i potrebe za prokušanim specijalcima zapovijednik je održavao kontakte s pripadnicima koji su se odazvali na druženja te su tako iz godine u godinu obilježavali datume pogibija ili drugih događaja, odigrala se nogometna utakmica ispričala se pokoja anegdota ili povjerio problem.

Ta provjerena konstelacija odnosa, kulminirala je odlukom da se pristupi organiziranju kritične mase koja će stvoriti Udrugu. To se i dogodilo 23. veljače 2001. g. u Voloderu Osnivačkom skupštinom.

Nakon osnivanja Udruge, nastupali smo pri nadležnim tijelima sukladno Statutu Udruge, tražeći najpovoljnjija riješenja za naše članove u skladu s Zakonom . Obilazili smo važna mijesta(mjesta pogibije,terena), obilježavamo važne datume, pružamo pomoć u svim prilikam te stalno djelujemo na tijela ili dužnosnike kako bi duh specijalaca Kutinske jedinice ostao sačuvan.

Tijekom 2003. g. članovi naše Udruge potaknuli su okupljanje pripadnika SJP MUP-a RH s cijelog područja hrvatske, te smo tako vrlo zaslužni što je osnovana krovna Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata Zagreb, kojoj je na čelu Željko Sačić, izabran na Osnivačkom saboru u Zadru , 24. sijećnja 2004.

  

Udruga Specijalne jedinice policije iz Domovinskog Rata „RIS" Kutina